Tips voor een goede training

Wij hebben de belangrijkste tips voor een goede training (fitness en cardio)  voor je op een rijtje gezet.

Voor de training
Vooraf is het slim je doelstelling(en) te bepalen. Dat doel moet makkelijk te meten zijn.  Nadat je je doelstellingen hebt bepaald is het verstandig om je einddoel in kleine, haalbare doelstellingen te verdelen. Deze tussentijdse doelstellingen wijzen je de weg naar het einddoel. Kies een sportschool die bij jou past. De ene sportschool is zeker de andere niet. Om je lichamelijke en mentale energie te maximaliseren kun je vůůr de training een pre-workout product nemen. Zo kun je het maximale uit je training halen. Ook de keuze voor de juiste kleding bij het sporten is belangrijk. Luchtdoorlatende kleding, oftewel kleding die niet op je lichaam blijft plakken als je zweet, is een must en traint een stuk lekkerder. Een goede voorbereiding is van belang, want je training moet een activiteit zijn waar je plezier aan beleeft, waar je je op verheugt.

Tijdens de training
Begin altijd met een goede warming up. Warm je spieren goed op. Spieren hebben de tijd nodig om zich aan te passen aan verhoogde lichaamsactiviteit. Een goede warming up is belangrijk om blessures te voorkomen. Begin een fitness training rustig door bijvoorbeeld eerst 5 minuten te lopen. Begin ook niet te snel met rekken en strekken. De spieren moeten hiervoor warm en soepel zijn. Flexibele spieren worden veel minder snel verrekt dan gespannen en stijve spieren. Bouw de intensiteit langzaam op.

Gebruik tijdens de fitness oefeningen een krachtige maar gecontroleerde snelheid van uitvoering. Zorg voor een volledige bewegingsbaan en blijf deze altijd controleren. Je kunt de snelheid variŽren voor meer variatie, de beweging moet je altijd onder controle houden. Houd tijdens de oefening je adem niet in om te voorkomen dat je bloeddruk oploopt. Adem uit tijdens de uitvoering van de oefening vanuit de beginpositie naar de eindpositie (concentrische fase). Adem weer in als je naar de beginpositie gaat.

In ieder Fitness schema schuilt een grenslijn die het gebied van overtraining afscheidt van het gebied van te weinig training. Voor optimale resultaten moet je op die grenslijn zitten. Een overtrainde sporter heeft vaak last van chronische vermoeidheid en blessures. Als je te veel traint moet je je programma aanpassen om weer de juiste balans te vinden tussen training en herstel. Minder trainingsvolume geeft je spieren meer hersteltijd en dat leidt tot meer kracht en groei. Spieren groeien tijdens je rust, niet op de sportschool! Je moet jezelf voldoende tijd gunnen om je beschadigde spieren te laten herstellen. Na het herstel vindt pas de spiersynthese (spiergroei) plaats, het moment waarop de spieropbouw plaats vindt. Dit zorgt ervoor dat je de volgende keer een zwaarder gewicht aankunt bij de fitness oefeningen. Minder dan 48 - 72 uur rust (afhankelijk van de intensiteit van je training) betekent dat het spieropbouwende proces niet plaats kan vinden.

Varieer met fitness oefeningen, herhalingen en sets.
Voorkom dat je in de zogenaamde 'gemakszone' terecht komt. De sleur van steeds dezelfde Fitness oefeningen doen met hetzelfde aantal sets en herhalingen, waardoor je weinig opmerkelijke resultaten zult boeken. Om verbeteringen te zien moet je regelmatig in je trainingsschema va
riŽren.
Verander het op zoveel mogelijk manieren, verander je
programma, combinaties van sets en herhalingen, de oefeningen, de volgorde en je cardiotraining.

Laat je spieren langzaam afkoelen. Zoals de spieren, hart- en longen moeten wennen aa
n verhoogde inspanning vůůr de training, zal aan het einde van de training aandacht moeten worden besteed aan het geleidelijk afbouwen van de belasting. Na intensieve fitness oefeningen is het verstandig rustig uit te lopen en de nodige rek en strekoefeningen te doen. Het is heel belangrijk om tijdens de fitness voldoende te drinken. Je moet niet wachten totdat je dorst krijgt. Zorg dat je voldoende drinkt tijdens je training ieder half uur minstens 300 ml water of sportdrank.

terug naar krachtsport.