Wat zijn voedingssupplementen?

Wat zijn voedingssupplementen?
Voedingssupplementen zijn kruiden, vitamines, mineralen of druppels met actieve stoffen die de dagelijkse voeding kunnen aanvullen. Ze bevatten bepaalde stoffen die goed zijn voor ons lichaam en effect hebben op onze gezondheid. Normaal gesproken krijgen we deze stoffen in Nederland voldoende binnen via onze voeding. Dit zijn volkoren producten, zuivel, groente, fruit, gezonde vetten en variatie. Maar soms kan een voedingssupplement zinvol zijn als aanvulling op de dagelijkse gezonde voeding. Voorbeelden van deze stoffen zijn vitamines, mineralen, visolie, calcium en kruiden. De vorm en toediening lijken vaak op geneesmiddelen, maar het zijn eigenlijk gewoon eet- en drinkwaren die de gezondheid bevorderen.
Voor wie?
Veel mensen kunnen baat hebben bij voedingssupplementen met extra vitamines en mineralen. Vooral renners, duursporters en krachtsporters. Daarnaast heeft het ook een gunstig effect op rokers en mensen die veel stress hebben. Bovendien zijn voedingssupplementen goed voor iedereen die wel eens gezondheidsklachten heeft en daardoor niet goed kan functioneren.
Waarom?
Over het algemeen krijgen de meeste mensen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitaminen en mineralen via het dagelijks voedsel in ons lichaam. Het hele jaar door zijn er veel groente- en fruitsoorten verkrijgbaar, waardoor variatie mogelijk is. Er kunnen echter omstandigheden zijn waarbij tekorten kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld milieuvervuiling, diëten, roken, sporten, stress en geen geregeld leefpatroon. Deze tekorten kunnen dan op een goede manier worden aangevuld door voedingssupplementen te gebruiken. Daarnaast zijn er voedingssupplementen die voor een specifiek doel gebruikt worden. Dit kan zijn het reinigen van de darmen of lever, gewichtsproblemen, tegen hoge bloeddruk of preventief tegen hart- en vaatziekten. Wanneer ons lichaam dus niet voorzien is van alle juiste voedingsstoffen, zijn we niet altijd in staat goed te functioneren.
Voedingssupplementen kunnen dus een goede aanvulling zijn op de dagelijkse gezonde voeding. Veel mensen hebben er baat bij, vooral sporters, want zo kunnen zij beter functioneren.
 
Wilt u meer weten over voedingssupplementen, voor wie ze zijn bedoeld en waarom het goed is te gebruiken? Bekijk onze website voor meer informatie!